Minder mkb verplichte accountant vanwege inflatiecorrectie

Een aantal kleinere mkb-bedrijven ademt voorlopig op, nu de Europese Commissie de dreiging van kostbare accountantscontroles heeft verlicht door de verplichting op te schorten tot een veel hogere omzet wordt bereikt. Deze verandering, die zowel de bedrijven als de accountants wensten, heeft directe gevolgen voor de controleplicht van bedrijven die gedurende twee opeenvolgende jaren aan twee van de drie vastgestelde criteria voldoen.

Bedrijven die deze criteria niet halen, worden nu niet langer verplicht om een uitgebreide accountantscontrole te ondergaan en kunnen in plaats daarvan volstaan met een vereenvoudigde samenstellingsverklaring. De oorspronkelijke grenzen, die meer dan €12 miljoen aan jaarlijkse omzet, een balanstotaal van meer dan €6 miljoen of meer dan vijftig werknemers omvatten, worden nu met 25% verhoogd tot respectievelijk €15 miljoen en €7,5 miljoen, terwijl het personeelscriterium ongewijzigd blijft op vijftig werknemers, dat schrijft het FD.

Inflatiecorrectie

Het nieuws van deze verhoging heeft bij zowel bedrijven als accountants tot vreugde geleid. Steef Visser, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), noemt dit een welkome ontwikkeling. Geert Dreschler, een accountant en partner bij MKB Accountants in Veenendaal, deelt deze positieve mening en heeft al een enthousiaste klant gehad die van de verandering profiteert. Voor veel mkb-ondernemers betekent dit dat ze aanzienlijke kosten besparen doordat ze niet langer verplicht zijn tot accountantscontroles.

De recente stijging van de inflatiecijfers heeft ervoor gezorgd dat veel mkb-bedrijven op papier aanzienlijke groei hebben doorgemaakt, waardoor ze de controleplichtdrempel hebben overschreden, zonder dat hun daadwerkelijke productiviteit evenredig is toegenomen. Als reactie op deze opvallende inflatietrend in 2021 en 2022 heeft de Europese Commissie besloten om de monetaire groottecriteria te herzien om rekening te houden met de impact van inflatie. De totale inflatie tussen januari 2013 en maart 2023 wordt in een beleidsdocument van de Europese Commissie geschat op 24,3%. Dreschler benadrukt de aanzienlijke aard van deze verhoging.

Schaarste

NBA-bestuurder Steef Visser ondersteunt de verhoging vanwege de sterke inflatie van de afgelopen jaren, waarbij het gemiddelde prijsniveau alleen al in 2022 met meer dan 10% steeg. Hij wijst erop dat kleine ondernemingen hierdoor niet gedwongen worden tot onnodige kosten. Daarnaast benadrukt hij het belang van voldoende gekwalificeerde accountants op de markt, aangezien groeiende bedrijven vaak een nieuwe accountant met specifieke bevoegdheden nodig hebben, wat een schaarste op de accountancymarkt creëert.

Zowel VNO-NCW als MKB Nederland tonen zich tevreden met de inflatiecorrectie, aangezien dit voorkomt dat meer mkb-bedrijven onder de wettelijke controleplicht vallen, niet vanwege hogere omzet, maar louter omdat de drempels lange tijd niet zijn geïndexeerd. Dit zou resulteren in hogere kosten voor bedrijven, terwijl het nu al een uitdaging is om een beschikbare accountant te vinden, aldus het FD.

The post Minder mkb verplichte accountant vanwege inflatiecorrectie appeared first on Nextens.