Technologie in de bouw: 3 trends

Technologie speelt ook in de bouwsector een steeds belangrijkere rol. Nieuwe technologie revolutioneert niet alleen de manier waarop bouwondernemers projecten plannen, maar ook uitvoeren en onderhouden. En naarmate de vraag naar duurzaamheid en efficiëntie in de bouwsector verder toeneemt, wordt de invloed van geavanceerde technologieën alleen maar groter. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke trends in bouwtechnologie, waaronder Building Information Modeling (BIM), Drones en Artificial Intelligentie/Kunstmatige Intelligentie (AI).

Building Information Modeling (BIM)

Er is best wat verwarring over de vraag waar BIM eigenlijk voor staat. In het Engels is het Building Information Modeling en de letterlijke vertaling is Bouw Informatie Modellering. Er zijn echter meerdere benamingen en definities in omloop.

BIM is ooit ontstaan als Bouw Informatie Model. Dit model was een digitale weergave van het ontwerp van een bouwwerk, hoe dit werd gerealiseerd en gebouwd. We hebben het dan dus puur over de technologie. Dit maakt nog steeds onderdeel uit van BIM maar inmiddels behelst BIM meer dan alleen een digitale weergave van het bouwontwerp.

De nadruk kwam namelijk steeds meer te liggen op het proces van samenwerken aan een digitaal bouwwerkmodel. Men sprak daarom van Bouwwerk Informatie Modeling. Tegenwoordig gaan we nog een stapje verder want nu staat de informatie zelf centraal. Als we over BIM spreken hebben het nu dan ook over Bouwwerk Informatie Management. Dit behelst het beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk.

BIM is dus een hollistische manier van bouwen en stelt bouwprofessionals in staat om door middel van technologie samen effectiever gebouwen te ontwerpen, te bouwen en te beheren. BIM-technologie gaat dan ook veel verder dan 3D-modellering alleen. Het omvat veel meer essentiële informatie zoals materialen, kostengegevens, tijdschema’s en onderhoudsschema’s.

Belangrijke voordelen van BIM in de bouw

Verbeterde Samenwerking: BIM vergemakkelijkt naadloze communicatie en samenwerking tussen architecten, ingenieurs, aannemers en andere belanghebbenden en als resultaat minimaliseert fouten en conflicten.

Verbeterde Projectvisualisatie: BIM biedt realistische 3D-visualisaties, waardoor klanten het ontwerp beter kunnen begrijpen en geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Detectie van Conflicten en Risicobeperking: BIM identificeert conflicten al vroeg in de ontwerpfase en vermindert herwerk en gerelateerde kosten.

Levenscyclusbeheer: BIM helpt bij effectief faciliteitenbeheer en onderhoud gedurende de levensduur van het gebouw, waardoor de operationele efficiëntie wordt vergroot.

Drones in de bouw

Onbemande luchtvaartuigen (UAV’s), oftewel drones, hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen in de bouwsector. Drones zijn een sneller en veiliger alternatief voor traditionele inspectiemethodes bij bouwprojecten. Uitgerust met camera’s en sensoren bieden drones een vogelperspectief op bouwplaatsen en kunnen waardevolle gegevens in realtime vastleggen.

Drones zijn ook 60% tot 70% sneller dan traditionele inspectiemethodes en elimineren risico’s voor personeel in ruig terrein. Denk bijvoorbeeld aan inspecties diep onder de grond of gebouwen met instortgevaar. Bovendien zijn drones een stuk goedkoper dan het inzetten van een technisch inspectieteam.

Belangrijke voordelen van drones in de bouw

Bouwplaatsmetingen en Cartografie: Drones kunnen snel grote gebieden meten en gedetailleerde kaarten maken.

Monitoring van Voortgang: Regelmatige drone-overzichten stellen projectmanagers in staat de bouwvoortgang bij te houden, vertragingen te identificeren en naleving van planningen te waarborgen.

Inspecties voor Veiligheid: Drones kunnen moeilijk bereikbare of gevaarlijke gebieden inspecteren, waardoor het risico voor menselijke inspecteurs wordt verminderd.

Kwaliteitscontrole: Drones helpen bij het beoordelen van de bouwkwaliteit door gedetailleerde beelden vast te leggen en potentiële gebreken te identificeren.

Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie (AI) in de bouw

Kunstmatige Intelligentie transformeert in snel tempo ons leven en de bouwsector vormt daarop geen uitzondering. Van voorspellende analyses tot autonome apparatuur, AI stroomlijnt verschillende aspecten van bouwprocessen.

Belangrijke toepassingen van AI in de bouw

Voorspellende Analyse: AI-algoritmen analyseren historische projectgegevens om potentiële risico’s, kostenoverschrijdingen en vertragingen in het schema te voorspellen, wat proactief risicobeheer mogelijk maakt.

Robotica en Automatisering: Door AI-aangestuurde robots kunnen repetitieve taken zoals metselen uitvoeren, waardoor arbeidskosten worden verlaagd en de bouwsnelheid wordt verhoogd.

Verbetering van Veiligheid: AI-aangedreven sensoren en wearables kunnen in realtime de veiligheid van werknemers monitoren, ongevallen voorkomen en een veiligere werkomgeving bevorderen.

Optimalisatie van Materialen: AI-algoritmen optimaliseren het materiaalgebruik en verminderen verspilling, wat bijdraagt aan duurzame(re) bouwpraktijken.

Technologie in de bouw is noodzaak

De snelle technologische vooruitgang in de bouwsector heeft aanzienlijke invloed op efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid. Gezien de tijd waarin we leven, met een enorme druk op het klimaat en het steeds schaarser worden van grondstoffen, is het negeren van deze geavanceerde technologieën eigenlijk geen optie meer. Of je het nou leuk vindt of niet, het is bittere noodzaak voor bouwbedrijven die streven naar concurrentievoordeel in het moderne tijdperk.

Door BIM te benutten voor samenwerking, drones voor het verzamelen van bouwplaatsgegevens en AI voor op data gebaseerde besluitvorming, kun jij als bouwprofessional zorgen voor meer duurzame, kosteneffectieve en innovatieve bouwprojecten die voldoen aan de eisen van de toekomst.

Technologie in de bouw: fiscaal voordelig investeren

Dat gaat natuurlijk niet zo maar. Hiervoor zijn forse investeringen nodig. Wil je weten welke fiscale regelingen er zoal zijn om deze investeringen aantrekkelijker te maken? Lees dan bijvoorbeeld het artikel “Fiscaal profiteren van verduurzamen”. Hierin sommen we de belangrijkste fiscale regelingen en subsidies op die jou ook als bouwondernemer helpen bij de transitie naar duurzamer bedrijfsmodel.

Nextens Kennisbank

Uitgebreide informatie over alle fiscale regelingen met betrekking tot onder andere duurzaam investeren, vind je ook in onze kennisbank. Wil je hier meer over weten zodat je zeker weet dat je nooit meer een fiscale regeling onbenut laat? Kijk dan eens op Nextens Grip: aangiftesoftware speciaal voor het bedrijfsleven. Nextens Grip wordt namelijk standaard geleverd met een uitgebreide kennisbank. Je kunt uiteraard ook altijd contact opnemen met een van onze accountmanagers.

The post Technologie in de bouw: 3 trends appeared first on Nextens.