Lening voor laadpaal aan werknemer levert geen belastingvoordeel

Een werkgever biedt voordelige leningen aan voor thuisaccu’s en laadpalen, maar er moet belasting worden betaald over het rentevoordeel op de laadpaalaanschaf. Dit standpunt van de Belastingdienst toont aan dat groene arbeidsvoorwaarden complex zijn. Werkgevers die elektrisch autorijden willen bevorderen, moeten zorgvuldig hun financiële inzet beoordelen. Ze kunnen werknemers fiscaal gunstige leningen aanbieden voor thuisaccu’s of wandladers, maar niet voor vaste laadpalen.

Complex

De Belastingdienst bevestigde dit in een recent gepubliceerd standpunt, waarin een werkgever een werknemer geld leende voor de aankoop van een thuisaccu, laadpaal, of beide, tegen een lagere rente dan bij een bank of andere kredietverstrekker.

De vraag was of de werkgever het rentevoordeel van de werknemer kan opnemen in het eindheffingsloon, waardoor de werknemer geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. De werkgever kan de vrije ruimte in de werkkostenregeling benutten en hoeft zelf ook geen belasting te betalen over het rentevoordeel, wat resulteert in gelijk bruto- en nettovoordeel. Het antwoord van de fiscus, afhankelijk van hoe het geleende geld precies wordt besteed, toont aan dat arbeidsvoorwaarden ter bevordering van duurzame keuzes voor werknemers complex zijn voor werkgevers.

Vrije ruimte

Medio september presenteerde de werkgeversorganisatie AWVN een inspiratiegids over ‘groene arbeidsvoorwaarden’. Volgens de AWVN, die namens haar leden onderhandelt over cao’s met vakbonden, groeit het groene werkgeverschap snel. Steeds meer organisaties willen een positieve impact hebben op het milieu en het klimaat. Dit gaat verder dan het verduurzamen van bedrijfsactiviteiten; het uit zich ook steeds meer in de wens om arbeidsvoorwaarden te bieden die bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Mathijs Roodenburg, beleidsadviseur bij de AWVN, verklaarde onlangs in het FD dat werkgevers de fiscus zien als een hindernis bij de invoering van groene arbeidsvoorwaarden. Hij wees op strenge en complexe regels. Als voorbeeld noemde hij verzekeraar Achmea, die een budget toewijst aan werknemers die hun huis willen verduurzamen, zoals isolatie, zonnepanelen of een laadpaal. Als zo’n budget enkele duizenden euro’s bedraagt, blijft er volgens Roodenburg weinig of niets over van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.

Tweemaal voordeel

Bij de goedkope personeelslening voor een thuisaccu en een laadpaal heeft de kennisgroep loonheffing beoordeeld of deze installaties als onderdeel van de eigen woning worden beschouwd. Indien dat het geval is, dient er belasting te worden betaald over het rentevoordeel. Dit komt doordat de werknemer het voordeel ook kan opnemen als aftrekbare kosten voor zijn eigen woning bij de inkomstenbelastingaangifte, zoals aangegeven in het standpunt van de kennisgroep. Het is niet de bedoeling om tweemaal fiscaal voordeel te genieten.

Volgens dit standpunt wordt een laadpaal als onderdeel van de woning beschouwd vanwege de vaste bevestiging in beton en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Bij verhuizing is het niet de bedoeling de laadpaal mee te nemen, waardoor deze als onroerend goed wordt beschouwd, in tegenstelling tot de accu of een aan de muur gemonteerde laadbox, zoals aangegeven door de Belastingdienst, aldus het FD.

Altijd op de hoogte zijn van fiscale regels?

The post Lening voor laadpaal aan werknemer levert geen belastingvoordeel appeared first on Nextens.