Winstgevendheid bedrijven onder druk

In aanloop naar Prinsjesdag 2023 deden we bij Nextens onderzoek onder 850 financieel verantwoordelijken in Nederland. Hoe hebben zij het afgelopen jaar ervaren? Welke fiscale wijzigingen hadden impact en welke juist niet? Een van de opvallendste resultaten: bij ruim een derde van de bedrijven in Nederland staat de winstgevendheid onder druk.

De belangrijkste reden waardoor de winstgevendheid bij bedrijven onder druk staat zijn twee lastenverzwaringen in de vennootschapsbelasting. Een verhoging van het belastingtarief van 15 naar 19 procent en de verlaging van de eerste tariefschijf voor het lage tarief (van €395.000 naar €200.000).

Belastingpakket 2023 kende weinig voordelen

De lastenverzwaring in de vennootschapsbelasting was echter niet de enige fiscale maatregel met impact uit het vorige Belastingpakket. Andere belangrijke punten waren de verstrakking van de gebruikelijkloonregeling, de uitfasering van de oudedagsreserve en de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Kijkend naar al deze maatregelen vindt maar liefst 59 procent van de finance professionals dat het Belastingpakket 2023 ondernemers weinig voordelen heeft opgeleverd. Daarbij heeft twee op de vijf organisaties (38%) ook veel werk gehad aan de fiscale verandering van dit Belastingpakket.

Minimumloon zorgt voor problemen

Ook is per 1 januari 2023 een stijging van het minimumloon met 10 procent doorgevoerd. In juli 2023 kwam daar nog een stijging van 3,13 procent bovenop. Hierdoor heeft 30 procent van de bedrijven zich in bochten moeten wringen om de sterke verhoging te kunnen betalen.

Werkkostenregeling verruimd

De fiscus kwam bedrijven ook tegemoet door de werkkostenregeling te verruimen van 1,92 procent naar 3 procent over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. Alleen blijkt men daar niet massaal gebruik van te maken. Slechts 45 procent van de finance professionals geeft namelijk aan dat hun bedrijf ten volste gebruik zal maken van deze eenmalige verruiming.

Aankomend jaar zal anders zijn

Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens: “Het Belastingpakket dat met Prinsjesdag 2022 werd aangekondigd, was een van de meest impactvolle pakketten van de afgelopen jaren. Ik ben er dan ook niet verbaasd over dat veel ondernemingen er de nodige uitdagingen door ervaren. Het kost vaak even om de bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe maatregelen. Wat dat betreft scheelt het dat er voor komend jaar relatief weinig aanpassingen verwacht worden gezien het demissionaire kabinet. Daardoor hebben bedrijven een jaartje extra om de processen op de rit te krijgen.”

The post Winstgevendheid bedrijven onder druk appeared first on Nextens.