“Uitstel wijziging box 3 kwalijke situatie”

Met Prinsjesdag 2023 op komst, hebben we 850 financieel verantwoordelijken om hun mening gevraagd. En daar kwam een aantal interessante bevindingen uit. Waaronder hun mening over het uitstel van de wijziging in box 3.

50% niet blij met uitstel wijziging box 3

Maar liefst 50 procent van de ondervraagden vindt het een kwalijke situatie dat het invoeren van het nieuwe stelsel in box 3 op basis van werkelijk rendement door de val van het kabinet wordt uitgesteld.

Ook BOR-maatregelen voorlopig in ijskast

Door de val van het kabinet wordt niet alleen de wijziging met betrekking tot box 3 uitgesteld. Ook de BOR-maatregelen gaan voorlopig de ijskast in. De BOR (Bedrijfsopvolgingsregeling) is een regeling op basis waarvan een ruime vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting kan gelden bij verkrijging van ondernemingsvermogen door schenking of vererving. De BOR heeft tot doel bedrijfsopvolgingen zonder fiscale belemmeringen te laten verlopen.

Financiële meevaller

Ruim een kwart van de ondervraagden (28%) denkt dat het uitstel van de BOR-maatregelen hun organisatie de komende drie jaar een financiële meevaller oplevert. Verder hoopt 52 procent dat door de val van het kabinet ook de verlaging van het aftrekpercentage EIA (Energie-investeringsaftrek) en de verlaging van het plafond maximaal investeringsbedrag uitgesteld worden.

Opluchting over minimale plannen Prinsjesdag

Uit ons onderzoek blijkt ook dat 38 procent van de ondervraagde organisaties veel werk heeft gehad aan de fiscale veranderingen uit het belastingpakket van vorig jaar. Voor dit jaar worden er met het demissionair kabinet geen grote fiscale wijzigingen verwacht. Hier is maar liefst 51 procent van de financieel verantwoordelijken opgelucht over.

Gevolgen nieuwe pensioenregelingen nog onduidelijk

Toch is er geen reden voor financieel verantwoordelijken om massaal achterover te leunen. Zo zegt 56 procent dat hun organisatie (nog) niet weet wat de fiscale gevolgen zijn van de omzetting van bestaande pensioenregelingen welke horen bij de nieuwe wetgeving die dit jaar in werking is gezet (Wet toekomst pensioenen). Daar zullen zij de komende periode dus nog veel tijd aan moeten besteden.

Uitstel betekent geen afstel

Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens: “Door de val van het kabinet worden van de eerder aangekondigde maatregelen waarschijnlijk uitgesteld. Dit uitstel kan nu leiden tot betere bedrijfsresultaten. Maar financieel verantwoordelijken kunnen niet te vroeg juichen. Uitstel betekent namelijk geen afstel. Ze doen er dan ook goed aan om in de extra tijd die hen gegeven is, hun bedrijf (financieel) voor te bereiden op de fiscale wijzigingen die uiteindelijk toch gaan komen.”

Studio Nextens bespreekt Prinsjesdag 2023

Hoe de plannen er exact uit komen te zien, weten we natuurlijk nog niet. In Studio Nextens kijken we daarom op 20 september terug op de plannen die we met Prinsjesdag te horen krijgen. Samen met twee aanwezige fiscale zwaargewichten bespreken we welke gevolgen deze Prinsjesdag heeft op de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Energie-Investeringsaftrek, Kleinschaligheidsaftrek, het milieu, de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

Studio Nextens gratis bekijken

Wil je Studio Nextens op 20 september “Live” volgen? Dat kan. Meld je eenvoudig gratis aan voor de webcast en je bent als eerste op de hoogte van de fiscale implicaties van alle nieuwe maatregelen op jouw onderneming.

The post “Uitstel wijziging box 3 kwalijke situatie” appeared first on Nextens.