Lijst Energie-Investeringsaftrek (EIA) uitgebreid

Bedrijven kunnen nu profiteren van een tussentijdse uitbreiding van de lijst voor fiscale voordelen voor energiezuinige investeringen, beter bekend als de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze uitbreiding (geldig vanaf 5 september 2023) omvat drie nieuwe toevoegingen en geldt ook met terugwerkende kracht voor investeringen die zijn gedaan vanaf 1 januari 2023.

Wanneer melden?

Bedrijven die tussen 1 januari 2023 en 5 september 2023 hebben geïnvesteerd in de betreffende technologieën, kunnen deze investeringen melden tot maximaal drie maanden na 5 september 2023.

Aftrek van 45,5%

De EIA-lijst vormt de basis voor de Energie-Investeringsaftrek. Bedrijven die investeren in vooraf geselecteerde innovatieve en energiezuinige bedrijfsmiddelen, kunnen in 2023 maar liefst 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun belastbare winst.

EIA en EG-gesubsidieerde investeringen

De eerste uitbreiding van de EIA betreft investeringen waarvoor ook subsidie is toegekend vanuit de regeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG). Eerder was het niet mogelijk om gebruik te maken van de EIA voor investeringen waarvoor EG-subsidie was ontvangen. Dit is nu dus wel mogelijk.

Investeringen in warmte- en/of koudenetten blijf binnen EIA

De andere twee aanvullingen betreffen investeringen in warmte- en/of koudenetten en CO2-afvang voor permanente opslag. De beslissing om warmte- en koudenetten uit de EIA te halen, is dus teruggedraaid. De reden is dat dit nog steeds nodig is voor een succesvolle energietransitie. Ondanks andere stimuleringsregelingen zoals de Warmtenet Investeringssubsidie (WIS). Ook blijft stimulering via de EIA nodig voor investeringen in CO2-afvang, aangezien de SDE++-regeling niet alle investeringen in deze technologie ondersteunt.

Lijst Energie-Investeringsaftrek (AIA) regelmatig aangepast

Het is belangrijk op te merken dat de Energielijst van de EIA jaarlijks wordt bijgewerkt. Bedrijfsmiddelen worden toegevoegd, verwijderd of technische eisen worden aangepast. Voor de meest actuele EIA-lijst kun je de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland raadplegen.

Wat is het doel van EIA?

Al meer dan 25 jaar bewijst de Energie-investeringsaftrek (EIA) een betrouwbare financiële stimulans te zijn voor Nederlandse bedrijven. Het doel is het bevorderen van energiezuinige investeringen, het bijdragen aan energiebesparing, het bevorderen van CO2-reductie en het stimuleren van duurzame energie toepassingen in het bedrijfsleven. In 2023 kunnen bedrijven dankzij de EIA tot 45,5% van hun investeringskosten aftrekken van hun belastbare winst.

Meer weten over duurzaam investeren?

Wil je weten welke regelingen er zoal zijn om fiscaal aantrekkelijk duurzaam te kunnen investeren? Lees dan ook ons artikel ‘Fiscaal profiteren van verduurzamen‘.

The post Lijst Energie-Investeringsaftrek (EIA) uitgebreid appeared first on Nextens.