Artificial Intelligence in de transportsector

De transportsector is in het verleden al meerdere malen op z’n kop gezet. Het wiel, de stoommachine, de trein, de auto, het zijn slechts een paar uitvindingen die een enorme impact hebben gehad op wat we nu de transportsector noemen. Vandaag staan we echter opnieuw voor een revolutie. Artificial Intelligence (AI) revolutionaliseert namelijk niet alleen de manier waarop we mensen en goederen van A naar B vervoeren, het heeft ook de protentie dit vele malen veiliger en efficiënter te doen. Hieronder tien in het oog springende toepassingen van Artificial Intelligence in de transportsector.

Tien AI-toepassingen voor de transportsector

Autonome of zelfrijdende voertuigen
Het idee van zelfrijdende auto’s is niet nieuw. General Motors introduceerde het concept al in 1939. Zelfrijdende of zelfvliegende voertuigen zijn sinds 1939 gelukkig wel aanzienlijk verbeterd en we zijn dan ook niet heel ver verwijderd van het moment dat ze commercieel kunnen worden ingezet. Zelfrijdende voertuigen kunnen de verkeersveiligheid te verbeteren, files en drukte verminderen en een oplossing bieden voor het grote tekort aan chauffeurs.

Verkeersvoorspelling en verkeersoptimalisatie
AI-analyses van historische en realtime verkeersgegevens helpen bij het voorspellen van files, drukte en het optimaliseren van routeplanning. Slimme verkeerslichten springen bijvoorbeeld van rood naar groen op basis van het aantal auto’s dat voor een stoplicht staat. AI-sensoren kunnen ook bepalen wanneer het de beste tijd is om verkeerspatronen aan te passen voor de spits. Bijvoorbeeld door tweerichtingsverkeer tijdelijk te veranderen in eenrichtingsverkeer. Dit verbetert doorstroming en verkort reistijden.

Slimme Logistiek
AI-aangedreven algoritmen analyseren enorme hoeveelheden data om routeplanning, realtime tracking en leveringsschema’s te optimaliseren. Dit leidt tot gestroomlijnde operaties en lagere kosten. Door AI-aangestuurde vraagvoorspelling en voorraadbeheer zorgt voor optimale voorraadniveaus. Dit vermindert overmatige voorraad en tekorten. Uiteindelijk transformeert AI de logistiek in een flexibel, op data gebaseerd ecosysteem dat leveringen versnelt, klanttevredenheid verbetert en het gebruik van middelen maximaliseert.

Voorspellend Onderhoud
AI-algoritmen kunnen sensorgegevens van voertuigen analyseren, patronen en mogelijke problemen identificeren en onderhoud voorspellen. Dit helpt om stilstand van voertuigen te voorkomen en efficiëntie te verbeteren waardoor operationele kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

Passagierservaring
AI maakt gepersonaliseerde entertainmentopties en intelligente spraakassistenten mogelijk. Het analyseert voorkeuren en gedrag om relevante content aan te bevelen, reisinformatie te verstrekken en het rijcomfort te optimaliseren. Dit veraangenaamt de reis, waardoor chauffeurs en passagiers comfortabeler, meer betrokken en dus ook veiliger kunnen reizen.

Fraudedetectie
Fraude is een steeds groter probleem binnen de transportsector. AI helpt frauduleuze activiteiten te voorkomen door geavanceerde analyses van transactiegegevens en gedragspatronen uit te voeren. Ticketfraude, identiteitsdiefstal en ladingvervalsing kunnen worden geïdentificeerd. AI maakt ook real-time monitoring mogelijk. Verdachte activiteiten worden direct opgemerkt en gerapporteerd. Bovendien maakt AI biometrische identificatie mogelijk (zoals gezichtsherkenning) om de identiteit van passagiers en bestuurders te verifiëren.

Ladingtracking en -beveiliging
Met AI kunnen ladingen in realtime worden gevolgd, waardoor zowel de zichtbaarheid als de veiligheid van goederen tijdens het transport worden vergroot. Middels AI-patroonherkenning en machine learning kunnen tevens afwijkingen en verdachte gedragingen worden geïdentificeerd. Zoals ongeplande stops of ongeautoriseerde toegang tot ladingen. Het systeem genereert automatisch waarschuwingen en grijpt in wanneer afwijkingen worden waargenomen. Dit verhoogt de ladingbeveiliging en vermindert het risico op diefstal of verlies.

Verduurzaming en vermindering CO2 uitstoot
AI optimaliseert hybride en elektrische voertuigen en het plannen van routes. Het voorkomt ongewenste stilstand, autonome voertuigen rijden efficiënter en door slimmere logistiek wordt voorkomen dat vrachtwagens met een half lege oplegger rijden. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waarbij AI helpt bij het verminderen van brandstofverbruik en dus van het verminderen van de ecologische impact van de transportsector.

Automatische nummerplaat herkenning
Dit kan worden gebruikt om bijvoorbeeld voertuigen op te sporen en verkeers-, parkeer- of tolbeheer te verbeteren. Het is echter wel belangrijk om de privacy van bestuurders in het oog te houden en te waarborgen bij het gebruik van deze toepassing.

Voetgangerdetectie
Voetgangerdetectie in AI-aangedreven auto’s is een uitdaging vanwege het onverwachte gedrag van voetgangers. Maar voetgangersdetectie wordt steeds beter en verbetert e veiligheid van voetgangers aanzienlijk. Zeker als je je bedenkt dat in 2021 alleen al in de Verenigde Staten ruim 7.500 dodelijke slachtoffers onder voetgangers vielen.

Fiscaal voordelig investeren

Dit zijn 10 voorbeelden van de toepassing van Artificial Intelligence in de transportsector. Er zijn er natuurlijk veel meer. Dat Artificial Intelligence de transportsector zal veranderen staat in ieder geval wel vast. Het is dan ook zaak om als transportondernemer op de hoogte te blijven. Het betekent ook dat je tijdig zult moeten anticiperen en investeren om niet achterop te raken bij de concurrentie. Hoe je voordelig kunt investeren in AI-toepassingen en andere nieuwe technologie, lees je in de blogpost ‘Fiscaal profiteren van verduurzamen‘.

The post Artificial Intelligence in de transportsector appeared first on Nextens.