Het hoe en wat van fiscale voorraadwaardering

Artikel fiscale voorraadwaardering

Het hoe en wat van fiscale voorraadwaardering

Voorraden vormen voor veel bedrijven een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk supermarkten, kledingwinkels of elektronicawinkels die middels voorraadbeheer aan de vraag van klanten kunnen voldoen. Echter, ook groothandels- en productiebedrijven hebben vaak grote voorraden nodig om hun bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de auto-, farmaceutische- of elektronica-industrie.

Voorraadbeheer heeft fiscale implicaties

Het aanhouden van voorraden is in veel gevallen essentieel voor bedrijven maar heeft ook enige fiscale implicaties. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat door de hoge inflatie een onderneming belasting over de inflatiewinst moet betalen voor de in waarde toegenomen voorraad. Deze en andere fiscale kwesties over voorraadbeheer, hebben we voor je uiteengezet in ons kennisdocument ‘Fiscale voorraadwaardering’.

Voorraad of bedrijfsmiddelen?

In dit document kijken we onder andere naar het verschil tussen voorraden en bedrijfsmiddelen. Dit verschil is namelijk van belang om te kunnen bepalen of bepaalde fiscale faciliteiten – denk aan de herinvesteringsreserve, de investeringsaftrek en de (willekeurige) afschrijving – wel of niet van toepassing zijn. Ook kijken we naar het verschil tussen voorraden en onderhanden werk omdat dit van belang is voor het tijdstip waarop winst op de meerwaarde van voorraden moet worden genomen.

Verschillende systemen van voorraadwaardering

Vervolgens kijken we ook naar de verschillende systemen van voorraadwaardering. Een bedrijf kan kiezen voor een nominalistisch of een substantialistisch waarderingsstelsel. Nominalistische waarderingsstelsels gaan uit van de waardering van de voorraad in geld terwijl de substantialistische waarderingsstelsels juist uitgaan van waardering in goederen.

Gratis downloaden

Wil je dus alles weten over fiscale voorraadwaardering zodat je precies weet wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming en wat de fiscale gevolgen zijn voor de keuze van een bepaald voorraadwaarderingssysteem, download dan geheel gratis het kennisdocument ‘fiscale voorraadwaardering’. Als je wilt weten wat Nextens nog meer voor jou als ondernemer kan betekenen, neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

Meer weten over fiscale voorraadwaardering?

Download ons gratis kennisdocument.

Download het kennisdocument

Vul je gegevens in


Kies een aanhef
heer
mevrouw

Vul je gegevens in

Tot slot

Wat omschrijft jouw organisatie het beste?
Accountancy
Administratie
Belastingadvies
Boekhouding
MKB
Multinational
Notaris
Anders
< Maak een keuze >
Nederland

*We willen u up-to-date houden over de ontwikkelingen van Nextens en onze producten via e-mail. De inhoud van deze e-mails kunnen bestaan uit artikelen, product updates, informatie over evenementen of uitnodigingen voor onderzoeken.

The post Het hoe en wat van fiscale voorraadwaardering appeared first on Nextens.