Controlesysteem voor accountants werkt niet naar behoren

In de afgelopen vijf jaar is er op grote schaal gesjoemeld met verplichte examens door meer dan vijfhonderd medewerkers van het accountantskantoor KPMG. Op alle niveaus hebben medewerkers onderling antwoorden van toetsen uitgewisseld, toetsen die van essentieel belang zijn voor accountants om hun titel te behouden.

Integriteitsberoep

De ernst van deze kwestie is duidelijk voor Marcel Pheijffer van de Nyenrode Business Universiteit, die benadrukt dat accountancy een integriteitsberoep is waarop de buitenwereld moet kunnen vertrouwen, vooral op de handtekening in het oordeel van de accountant. Wanneer een persoon zich bezighoudt met oneerlijke praktijken en gesjoemel met zijn eigen examens, heeft dat verstrekkende gevolgen.

Het gaat hier niet alleen om de reputatie van de beroepsgroep als geheel, maar ook om de integriteit van de betrokken individuen. Hoewel de reputatie van KPMG momenteel is aangetast, kan dit mettertijd hersteld worden. Echter, de personen die hierbij betrokken zijn, hebben daadwerkelijk een integriteitsprobleem dat aangepakt moet worden, dat schrijft BNR.

Beschermde titel

Hoogleraar Economie aan de Vrije Universiteit, Eric Bartelsman, steunt het idee dat accountants vanuit hun eigen beroepsethiek en professionaliteit transparantie moeten betrachten om ervoor te zorgen dat de cijfers correct zijn. Hij benadrukt dat zij degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor het controleren, en het zou teleurstellend zijn als we nu nog een extra laag van controleurs moeten inzetten om de controleurs te controleren wanneer ze hun werk niet naar behoren uitvoeren.

De titel van accountant is een beschermde titel, zoals Bartelsman uitlegt: voordat ze als registeraccountant worden toegelaten, moeten ze eerst een universitaire opleiding afronden. Daarna moeten ze voldoen aan jaarlijkse educatie-eisen om hun status te behouden.

Naïef

Volgens Bartelsman wordt er weliswaar gecontroleerd op de naleving van de regels, maar niet streng genoeg. Hij merkt echter op dat strengere controles eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn voor accountants, aangezien zij professioneel gebonden zouden moeten zijn aan integriteit.

Desondanks is het niet de eerste keer dat er sprake is van een integriteitsschandaal, zelfs al zijn dergelijke toetsen internationaal verplicht, volgens Pheijffer. Dit geldt ook voor KPMG, waar in het verleden een van de grootste zaken ooit in de Verenigde Staten plaatsvond. PwC en EY in de Verenigde Staten, Canada en Australië hebben soortgelijke situaties meegemaakt. Het huidige systeem, dat vertrouwt op de eerlijkheid van accountants, blijkt dus gebaseerd te zijn op een nogal naïeve manier van handelen en deugt niet ,aldus BNR.

The post Controlesysteem voor accountants werkt niet naar behoren appeared first on Nextens.