Verschillende onderzoeken naar examenfraude accountants

Bij nog vijf grote accountantskantoren worden momenteel interne onderzoeken uitgevoerd naar mogelijke examenfraude. Op verzoek van waakhond AFM hebben BDO, Mazars, PwC, Deloitte en EY bevestigd dat ze reageren op het verzoek, maar ze hebben geen signalen ontvangen dat er iets mis is binnen hun organisaties.

Op vrijdag kondigde KPMG aan dat er honderden medewerkers betrapt zijn op het delen van antwoorden voor verplichte toetsen, wat een vorm van fraude is waarvoor in het verleden al tientallen miljoenen aan boetes zijn opgelegd.

Schadelijk voor het imago

BDO, de vijfde grootste speler op de Nederlandse markt, meldt dat ze eind december vragen van toezichthouder AFM hebben ontvangen over interne examenfraude, naar aanleiding van het nieuws dat er bij KPMG een klokkenluidersmelding was gedaan. Bestuursvoorzitter René Nelis van BDO geeft weinig informatie over de resultaten van het onderzoek bij KPMG, maar benadrukt dat dit schadelijk is voor het imago van de sector, dat schrijft het FD.

Bij Mazars, de zesde grootste firma in Nederland met vergunningen voor beursgenoteerde en financiële ondernemingen, zijn ook interne onderzoeken gestart door eigen medewerkers, na vragen van de AFM, volgens een woordvoerder.

PwC Nederland meldt via een woordvoerder dat ze eind vorig jaar een intern onderzoek zijn gestart. “We hopen dit voor het einde van het jaar af te ronden”, zegt de woordvoerder. PwC voert het onderzoek zelf uit, maar onder toezicht van de raad van commissarissen en hun advocaat. Het onderzoek strekt zich uit tot 2017. Deloitte bevestigt ook dat er een onderzoek is gestart naar aanleiding van “vragen van de AFM”. Een woordvoerder geeft aan dat het een “eigen onderzoek” is, maar kan nog geen indicatie geven van de afronding ervan. Deloitte benadrukt dat het niet te laat is om nu pas te handelen. “Er waren eerder geen redenen om dit op te pakken.” Bij EY is eveneens een onderzoek gestart, meldt een woordvoerder maandag aan NRC Handelsblad.

Verzoek toezichthouder

Deze onderzoeken zijn gestart op verzoek van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in december vorig jaar. De AFM gaf destijds al aan dat alle grote kantoren met een oob-vergunning dit moesten onderzoeken, naar aanleiding van de eerste openbare melding van KPMG over mogelijke fraude.

Volgens de AFM zijn de accountantskantoren zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van examenfraude, het opsporen van eventuele misstanden en het aanpakken ervan. De waakhond heeft destijds, ook aan het FD, benadrukt dat ze de grote kantoren die beursgenoteerde bedrijven mogen controleren ‘dringend’ hebben verzocht hier extra aandacht aan te besteden. Nu blijkt dat de toezichthouder rechtstreeks aan de zes kantoren heeft gevraagd of er gevallen van examenfraude zijn.

Scherp toezicht

Het blijft nog onduidelijk welke stappen de toezichthouder zelf zal ondernemen met betrekking tot de examenfraude die KPMG vrijdag heeft bekendgemaakt. De AFM heeft eerder verklaard dat ze scherp toezicht zal houden en indien nodig maatregelen zal treffen. Een woordvoerder van de toezichthouder wil echter geen verdere details geven over mogelijke consequenties voor KPMG. Bestuurder Hanzo van Beusekom heeft vrijdag al laten weten geschokt te zijn door de tussentijdse resultaten van het onderzoek van KPMG en wees naar het gedrag en de cultuur in de gehele sector.

Volgens de AFM werkt de Amerikaanse toezichthouder PCAOB samen met de Nederlandse toezichthouder. Hoewel de fraude in Nederland heeft plaatsgevonden, kan de Amerikaanse toezichthouder sancties opleggen. Dit heeft te maken met de Amerikaanse regelgeving, die Amerikaanse kantoren ook verantwoordelijk kan houden voor andere delen van de internationale netwerken waar ze deel van uitmaken. In het verleden heeft de Nederlandse tak van KPMG bijvoorbeeld al een boete gekregen vanwege een administratieve fout met betrekking tot Poolse collega’s die betrokken waren bij de controle van bank ING, aldus het FD.

The post Verschillende onderzoeken naar examenfraude accountants appeared first on Nextens.