Toch geen 200 miljoen euro belastingvoordeel voor Ahold

Supermarktconcern Ahold ondervindt een aanzienlijke tegenslag. Het moederbedrijf van Albert Heijn heeft vorige week in hoger beroep verloren van de fiscus, waardoor het een belastingvoordeel van €200 miljoen misloopt. Dit is bevestigd in een recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Afschrijfpost

In 2016 fuseerde de Nederlandse supermarktketen Ahold met de Belgische branchegenoot Delhaize. Als gevolg van deze fusie ontstond er volgens het gecombineerde bedrijf een aanzienlijke afschrijfpost, waardoor de vennootschapsbelasting tien jaar lang kon worden verminderd. Dit zou Ahold in totaal ongeveer €200 miljoen aan belasting besparen.

Echter, de Belastingdienst heeft Ahold dit fiscale voordeel niet toegekend, waarna het concern juridische stappen heeft ondernomen. In maart 2022 werd gemeld door RTL Z dat het supermarktbedrijf de zaak had verloren. Nu blijkt dat Ahold zich niet bij die uitspraak heeft neergelegd en in hoger beroep is gegaan.

Interpretatie van de wet

Op donderdag heeft het moederbedrijf van Albert Heijn ook die zaak verloren. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is “De aanslag voor de vennootschapsbelasting is niet te hoog” en moet het beroep worden afgewezen.

Isabelle Meltzer, woordvoerder van Ahold, verklaarde dat het bedrijf de zaak aan de rechtbank en het gerechtshof heeft voorgelegd vanwege de verschillende interpretaties die mogelijk zijn binnen de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot de boekhoudkundige kwestie.

Aanslag is voldaan

Het is nog niet bekend of Ahold zich neerlegt bij de uitspraak of overweegt om verdere juridische stappen te ondernemen. Een woordvoerder gaf aan: “Wij hebben de uitspraak ontvangen en zijn deze aan het bestuderen.”

De woordvoerder benadrukte echter dat Ahold Delhaize destijds de belastingaanslagen al heeft voldaan. Daarom hoeft het concern als gevolg van het verloren beroep geen geld te betalen, maar kan het het verwachte belastingvoordeel niet terugvorderen.

Het belastingvoordeel waar je recht op hebt?

The post Toch geen 200 miljoen euro belastingvoordeel voor Ahold appeared first on Nextens.